Tesisat Temizleme
Tesisat temizliği, petek temizliği, Radyatör temizliği, Kimyasallı tesisat temizliği, Yerden ısıtma temizliği, tesisat temizliği nasıl yapılır
Petek temizliği özel ilaç ve kimyasallarla temizlenerek, içlerinde sıvı akışını daha düzenli hale getirebilen bu yöntemle de verimi büyük oranda arttırabilen bir uygulamadır. Konutlarımızda kullandığımız Petek ve tesisat mazlemelerinin içlerinde zamanla meydana gelebilecek paslanma, balçıklaşma ve sıklıkla karşılaşılan kireçlenme gibi sorunlara karşı özel ilaçlı karışımlar ve kimyasallar ile periyodik olarak yılda bir kere temizlenmelidir. Temizleme esnasında kullanılan yöntemler verimi arttırmak amacıyla veya sistemlerin ömrünün uzatılması için sıklıkla kullanılması gerekmektedir. Petek temizliği yapılan yerlerde yakıt tasarrufunda ve ısıtma da %20 varan artışlar görülmüştür.
Isıtma sistemlerinizde ( yerden ısıtma, kalorifer petekleri) ve kombilerinizin içinde her zaman belirli miktarda su bulunması gerekir bu su zaman içerisinde kireçlenme ve balçıklaşırlar. Kirlenmeler ve aşınmalar bundan dolayı meydana gelir. Bu kirlenmeler petekleri, vanaları ve diğer tesisat malzemelerinin daralmasına veya tamamen tıkanıklığına neden olabilir. Bazı kullanıcılar her yıl tahliye vanasından suyu boşaltarak kombi tesisatına yeni su yüklenmesi ve suyun tazelenmesi ile bu problemlerin önüne geçebileceğini düşünüyor. Aslında kombi ısıtma tesisatınıza yeni ilave edilen su, daha fazla tortu oluşturabilecek madde anlamına gelir. Ve tam tersine yeni ilave edilen suyun oksijen oranı yüksek olduğundan metal yüzlerde hızlıca bir kireç oluşumu gerçekleşecektir. Bu kireçlenme her yeniden su konulması ile yeniden artışa geçer ve aslında hiç durmaz. Dolayısıyla suyun sistemden alınması ve tazelenmesi bir katkı değil tam aksine zarar bile verebilir.
Zamanla kapalı devre kalorifer sistemleri kullanımla beraber, boru ve radyatörler kireçle kaplanır, suyu ısıtan plaka eşanjör kireçten çalışmaz hale gelir, plastik borular ise balçıklanır. Bir milimetrelik kireç radyatör sistemlerinde %7-8 oranında verimlilik kaybına neden olmaktadır. Kullanılan suyun sertlik derecesine göre %20den %30a kadar verim düşüşleri kireçlenmeler dolayısıyla görülebilir. Petek temizliği bu yüzden oldukça önemlidir. Evi ısıtmak için faturalarınız daha da mı çok kabarıyor? Kombi sistemleriniz ilk günkü gibi ısıtmıyor mu ? Petek temizliğini denemeniz gerekiyor olabilir.
Petek Temizliği Neden Yapılmalıdır.
- Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak ,peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise,yani peteklerde homojen ısınma sağlanamıyor ise,
- Uzun Süredir beri petek tesisat temizliği kimyasal uygulamalı olarak yaptırmadıysanız,
- Faturalarda önceki rakamlardan daha yüksek rakamlar görmeye başladıysanız,
- Daire m2 ler aynı izolasyon aynı,kombiler aynı marka ve aynı özelliğe sahip olduğu halde ben neden daha fazla doğalgaz faturası ödüyorum diyorsanız,
- Peteklerde ısınma sorunu varsa ve hem kısmi hem de geç ısınma gerçekleşiyor ise,
- Kombi ses yapıyor kombi sürekli çalışıyor kendini ekonomik moda almıyor ise,
- Kombi bakımı yaptırdım yine ısınamıyorum yine verim alamıyorum diyorsanız,
- Peteklerin birey olarak havasını aldığım halde yine ısınmakta başarılı olamadım diyorsanız.
- Peteğin vanasından su kaçırdığında paslı çamurlu su aktı diyorsanız ,bu durum korozyon sonrası oluşan pas olduğundan temizlik gereklidir.
- Kombinin filtresini çıkardığınızda çamur, tortu, pas filtreyi tamamen kaplamış diyorsanız,
- Doğalgaza gelen zam sonrası daha fazla yakıt tüketmemek için kış aylarında sağlıklı tasarruflu ısınmak istiyorsanız,
- Kalorifer tesisatının,kombinin,peteklerin sağlıklı ve ekonomik çalışabilmesi için,
Petek temizliğinin yapılması bazı durumlarda sorunu çözmez ,bu nedenler nelerdir?
Genel olarak başlangıçlarda yapılan bazı teknik hatalar tesisat temizliği sonrasında dahi ısınmanın veriminin artmasının önüne geçebilir. Bunlar aşağıdaki sebeplerden kaynaklanıyor olabilir.
Isıtma tesisatı ilk yapıldığı günden itibaren eğer verim alamıyorsanız yani peteğe hiç sıcak su gelmiyor veya çok az geliyor ise dolayısıyla ısınmıyorsanız burada tesisatın ilk yapım aşamasında usta hatası var anlamına gelmektedir.
Kalorifer tesisatı ilk yapıldığı günden itibaren ısınmada sorun yaşıyorsanız, kullanılan boru çapları doğru seçilmemiş veya usta kaynak yapımında boruların daralmasına sebep olmuş olabilir.
Kalorifer tesisatında ilk yapıldığı andan itibaren ısınmada sorun yaşıyorsanız, tesisatın gidiş yönü ve kullanılan ek parçalarının gereksiz yere kullanılarak suyun dolaşımını etkiliyor olabilir.
Kalorifer tesisatında ilk yapıldığı andan itibaren ısınmada sorun yaşıyorsanız, kombi ısıtma gücü yetersiz ve tesisata uygun seçilmemiş olabilir.
Kalorifer tesisatında ilk yapıldığı andan itibaren ısınmada sorun yaşıyorsanız, dairenin m2 büyüklüğüne göre hesaplanmayarak yeterli büyüklükte petek konulmamış olabilir. Bu durum da sizin boşuna yakıt sarfiyatı yaparak ısınamamanıza sebep olur.
Kalorifer tesisatında ilk yapıldığı andan itibaren ısınmada sorun yaşıyorsanız, peteklerde ters bağlantı olabilir.
Bu saydığımız sorunlar bir bakışta anlaşılacak sorunlar olmadığı için petek temizliği yapmaya gelen ekip bu durumu ilk bakışta anlayamayabilir. Ancak sistemin üzerinde durulduğunda ve zaman harcandığında kesin çözüme ulaşılabilir. Her geçen gün deneyim kazanan ekiplerimiz bu tür sorunlarla karşılaşarak çözüm arayışı içinde olarak siz değerli müşterilerimize en uygun çözümü sunmak için çalışmaktayız…
Yorum yapın
Comments 0